Belg betaalt voeding nog steeds duurder dan in buurlanden

In Berichten by robert

De voedingsprijzen zijn in 2013 voor de Belgische consument stabiel bleven. Dat leert de jaarlijkse voedingsindex van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Toch is er niet helemaal reden tot juichen. Test-Aankoop vergeleek ook het prijsniveau met dat van in onze buurlanden en stelt vast dat de Belgische consument nog altijd veel meer moet betalen.

Test-Aankoop analyseerde de evolutie van de prijzen per producttype. Over 2013 is de prijs van eersteprijsproducten (Everyday bij Colruyt, 365 bij Delhaize of Discount bij Carrefour) met 4,27 procent gestegen, terwijl merkproducten met 2,38 procent en de huismerken met 0,48 procent in prijs daalden.

Per productcategorie daalde vooral van merkolie en pasta de prijs het sterkst, gevolgd door margarine en smeerbare producten. Sommige producten werden vorig jaar duurder: vooral brood, maar ook conserven, dierenvoeding, verse vis, vlees en bloem, aldus Test-Aankoop. Groenten werden gemiddeld 3,39 procent goedkoper met een sterke prijsdaling van peren (43,13 procent), tomaten (17,25 procent) en sla (10,65 procent), en anderzijds een forse prijsstijging van witloof (51,93 procent), bloemkool (22,59 procent) en uien (12,54 procent). De prijs van fruit daalde licht (0,27 procent), terwijl vlees (0,54 procent) en vis (1,23 procent) gemiddeld in prijs stegen.

Volgens het Prijzenobservatorium (INR) stegen de prijzen van bewerkte voedingswaren in België tussen 2008 en 2013 met 12,6 procent. Dat was meer dan in onze buurlanden (9,6 procent). In 2012, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, betaalde de Belgische consument voor bewerkte voedingswaren 13 procent meer dan in Nederland, 8 procent meer dan in Duitsland en 9,2 procent meer dan in Frankrijk, aldus Test-Aankoop-woordvoerder Jan Moers.

www.demorgen.be

hits=1216=