Bestuurders die zich voor de jaawisseling op de wegen rond Baarle-Hertog bevonden, werden gecontroleerd. Particulieren mogen maximaal een kilo feestvuurwerk bij zich hebben. 29 personen gingen over die limiet heen. Er is gekeken of de verkoop, opslag en het vervoer van vuurwerk volgens de regels verliep. Baarle-Hertog is een Belgische gemeente waarvan een groot deel helemaal door Brabants grondgebied is omgeven.
De Belgische politie werkt voor deze actie in principe niet samen met de Nederlandse politie, tenzij er Nederlanders op Belgisch grondgebied aangehouden worden, of Belgen op Nederlands grondgebied. “Uiteraard is de landelijke taskforce Vuurwerk wel het hele jaar bezig met controles”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie. “Zij controleren uiteraard ook in de grensgebieden, omdat in België vuurwerk verkocht wordt dat hier illegaal is.”
Persbureau Belga meldde dat op gezag van de politie van Turnhout die zelf met twintig man ter plaatse was. Winkeliers in België hebben zich wel allemaal gehouden aan de strenge regelgeving die in het land geldt omtrent vuurwerk. Volgens de politie was er enkel een probleem met de kwaliteit van een lading vuurwerk. In dat geval was de leverancier in de fout gegaan.
Elk lidstaat van de Europese Unie heeft weer andere regels waarin wordt gedoogd, gestraft en limieten gelden voor het knalwerk. In België wordt siervuurwerk toegestaan, maar voor het inkopen en afsteken van knalvuurwerk moet een Belgisch ingezetene een vergunning hebben van de politie. In België is de verkoop van vuurwerk in 2013 gehalveerd, omdat steeds meer Vlaamse steden vuurwerk afsteken verbieden. In steden als Mechelen en in Antwerpen mag je deze jaarwisseling helemaal geen vuurwerk afsteken. Wie dat toch doet, riskeert een forse boete van 250 euro. Rond Antwerpen laten winkeliers hun klanten een verklaring ondertekenen dat zij geen vuurwerk in de stad afsteken.
hits=4309=