In principe kan een Nederlands ingezetene geen gebruik maken van een voertuig met een buitenlands kenteken. Indien een overtreding vastgesteld wordt, dient – ondanks het feit dat hij of zij geen eigenaar is van de wagen – het BPM bedrag dat voor het voertuig verschuldigd zou zijn, betaald te worden samen met een boete. Rekeninghoudend met de hoogte van het BPM-bedrag (voor nieuwe voertuigen +/- 40% van de netto cataloguswaarde) kan dit aanzienlijke financiële gevolgen hebben.
Er is echter wel een oplossing indien het om korte duur gaat. Een Nederlands ingezetene kan voor maximaal 2 weken per jaar een vrijstelling BPM en MRB bekomen. Om die vrijstelling te verkrijgen dient u een elektronische melding te doen via de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl. U surft vervolgens naar “Particulier” en via “BPM” komt u bij de instructies “vrijstelling BPM en MRB bij kortstondig gebruik”.
Verzekeringstechnisch is er geen probleem, zolang er sprake is van sporadisch gebruik.
http://www.belastingdienst.nl/variabel/bpm-vrijstelling/
De vrijstelling bij kortstondig gebruik geldt alleen onder de volgende voorwaarden:
– Het moet gaan om een personenauto, motorrijwiel of bestelauto die is geregistreerd in het buitenland (België) en die vanuit dat land voor een periode van maximaal 2 weken in Nederland ter beschikking staat van een in Nederland wonend persoon en zijn inwonende gezinsleden, of van een in Nederland gevestigd lichaam.
– Het beroep op de vrijstelling moet u elektronisch melden vóórdat u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de Nederlandse weg.
– U kunt voor hetzelfde motorrijtuig slechts 1 maal per jaar 2 weken vrijstelling krijgen.
hits=0= / id=1687=