De individuele benadering versus gezinspolitiek België is hét beloofde land als het gaat over sociale voorzieningen voor het gezin. Dat zijn niet de woorden van een doorgaans zeer ‘voluntaristische’ premier Verhofstadt, maar van vakbondsman Ger Essers. Als geen ander is de Nederlands-Limburgse FNV’er, bijna einde loopbaan, gepokt en gemazeld in grensoverschrijdend werken en wonen. Nederlanders komen in België wonen met …
Tegemoetkoming kinderopvang 2007
De laatste jaren kende Nederland verschillende regelingen voor kinderopvang, waarbij enkel officiële Nederlandse kinderdagverblijven geaccepteerd werden. De kosten bij zo’n instelling waren vaak bijna even hoog als het salaris wat men verdiende, met als gevolg dat nagenoeg niemand dit kon of wilde betalen, tenzij de werkgever in de kosten bijdroeg. In de praktijk waren het vooral werknemers bij overheid en …
Opgaaf Wereldinkomen. Hoe in te vullen?
In het artikel ‘Opgaaf Wereldinkomen. Wat nu?’ (maart 2007, blz 60) hebben wij het een en ander toegelicht over het formulier opgaaf wereldinkomen. Het formulier is verstuurd door de Nederlandse Belastingdienst aan mensen die in het buitenland wonen en die een zorg- of kinderopvangtoeslag ontvingen of een (premievervangende) bijdrage betaalden aan het College voor Zorgverzekeringen. De toeslagen en de bijdrage …
Nederland zal Belgische opcentiemen niet vergoeden
Rechtbank Breda heeft uitspraak gedaan over de vraag of Nederland de Belgische aanvullende gemeentebelasting en aanvullende agglomeratiebelasting (hierna: opcentiemen) moet vergoeden voor mensen die in België wonen en in Nederland werken. Rechtbank Breda is duidelijk en zegt: nee. Bestaande regelingen De uitspraak van rechtbank Breda lijkt wellicht logisch. Echter, indien u bedenkt dat Nederland een compensatieregeling kent voor mensen die …