Geen zorgen over accijnsverhoging België’ Ooit kwamen de Brabanders alleen de grens bij Poppel over om te tanken. Maar de afgelopen jaren is er een heuse handelszone ontstaan. Er zijn tabakszaken, een visboer, delicatessenzaak, een bierschuur en versautomaten met Belgisch fruit en brood. En het wordt alleen maar drukker op de grens. Toch lijken zich donkere wolken samen te pakken …
Bijna 100.000 Nederlandse flitsboetes in België
Nederlandse automobilisten zijn vorig jaar 91.901 keer geflitst op Belgische wegen. Dat meldt de Belgische zender VTM dinsdagavond. Hiermee is Nederland koploper van het dubieuze rijtje, gevolgd door Frankrijk. Franse bestuurder kwamen niet verder dan zo’n 87.200 boetes. Waar Nederlanders en Fransen hun boetes in België netjes betalen, doen veel andere niet-Belgen dat overigens niet. Slechts 160.000 van de 320.000 …
België verhoogt accijnzen op diesel, tabak en frisdrank
De moeilijke situatie van pomphouders aan de Belgische grens wordt een klein beetje verlicht. De Belgische regering besloot vorige week om de belastingen op diesel, tabak, frisdrank en alcohol flink te verhogen. Volgend jaar moet heffing op diesel met 3,5 cent per liter worden verhoogd. In de twee jaar daarna komen nog meer aanpassingen, waardoor in 2018 de dieselaccijns 10,6 …
Zeelandparade 2015 op Water-Ant
Om het watererfgoed van de Antwerpse haven in de kijker te zetten, brengt Water-Ant op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 meer dan 50 authentieke schepen naar het Bonaparte-, Willem- en Verbindingsdok. Tijdens dit nautisch evenement zal de Provincie Zeeland zich presenteren als toeristische/maritieme -, culturele- en culinaire bestemming voor bezoekers uit Vlaanderen en in het bijzonder …
Het levenstestament in België
Begripsomschrijving Het klassiek testament is een gekend en veel gebruikt instrument voor successieplanning. Naast beschikkingen die bepalen hoe uw vermogen dient vererfd te worden, kunnen er bijvoorbeeld ook wensen in worden opgenomen over uw uitvaartdienst en uw keuze voor een begrafenis of crematie. Het uitgangspunt is hier dat uw testament maar eerst uitwerking zal krijgen na uw overlijden. Er kan …
De flexibiliteit van de Vlaamse estate planner
Het zijn roerige tijden voor estate planners in België. Na een turbulente periode met zwarte en witte lijsten, die fiscale constructies dan weer niet, en dan weer wel toestonden, de volledige Registratiedienst werd gereorganiseerd, de komst van het nieuwe Belgische erfrecht wederom werd uitgesteld, leek de rust enigszins te zijn teruggekeerd. De welverdiende vakantie moet toch even worden uitgesteld …
AOW uitkering wel of niet in de aangifte (lezersvraag)
Een lezer komt met een praktische vraag: zijn vrouw heeft nooit gewerkt, noch in Nederland noch in België. Zij heeft wel een AOW-uitkering. Deze uitkering zou niet belast zijn op grond van bepaalde Belgische rechtspraak. Deze lezer vraagt zich af hoe hij dit praktisch in de aangifte moet verwerken: moet je het wel in de aangifte opnemen? Zo ja, hoe …
De (on)belastbaarheid van de AOW-uitkering in België
Al jaren procederen Nederlanders in België tegen de Personenbelasting op hun AOW-uitkering. Het geschil met de Belgische belastingadministratie gaat specifiek om de vraag of de AOW betrekking heeft op een beroepswerkzaamheid. Uit de Belgische rechtspraak blijkt dat men het lastig vindt de AOW te duiden en in te passen in het Belgische belastingsysteem. De systematiek van de AOW en …
Aansluiting voor de sociale zekerheid bij vergissingen
Hof van Justitie EU, 4 juni 2015 Het gaat om de zaak van mevrouw Fischer-Lintjes. Deze mevrouw heeft vanaf 1970 in Duitsland gewoond, maar keert per 1 mei 2006 weer terug naar Nederland. Bij haar terugkeer ontvangt zij al een Duits weduwenpensioen dat na haar terugkeer blijft doorlopen. Omdat dit haar enige bron van inkomen is en zij niet …
Het bestaan van een fiscale nomade
Het eerste aanknopingspunt voor de belastingheffing bij (natuurlijke) personen is nog steeds zijn of haar woonplaats. Het woonland zal in eerste instantie belasting willen heffen over het wereldinkomen van haar inwoners. Meestal wordt het inkomen ook in het woonland verdiend. Het vaststellen van de (fiscale) woonplaats hangt uiteindelijk vaak af van de feiten en omstandigheden en is niet altijd …
Autobrief: Aanpassingen in de fiscale behandeling van auto’s in Nederland
Brief Staatssecretaris van Financiën 24 juni 2015 Nederland gaat verder ook stevige veranderingen in de autobelastingen tegemoet. In Nederland zijn milieuvriendelijke auto’s de laatste jaren sterk gestimuleerd. Er rijden in Nederland daardoor veel elektrische en hybride auto’s rond, veel meer dan in de ons omringende landen. De andere kant van de medaille is dat de Nederlandse overheid daardoor veel …
Tussenstand in de belastingherziening voor Nederland
Brief Staatssecretaris van Financiën19 juni 2015 De voorstellen van de regering voor de belastingherziening konden worden verdeeld in drie pakketten. Het overleg met de oppositiepartijen is echter inmiddels mislukt, waardoor het tweede en derde pakket al lijken te zijn vervallen. Daarmee is de kans klein dat bijvoorbeeld de BTW-verhoging er nog komt. Het eerste pakket hield feitelijk vooral een …
Vlaamse schenkbelasting onroerend goed verlaagd
Tot voor kort was het schenken van vastgoed een relatief dure aangelegenheid in Vlaanderen door de hoge schenkbelasting die daarbij verschuldigd was. Door de lagere tarieven in de erfbelasting en de opsplitsing van de bij de berekening van roerend en onroerend vermogen in rechte lijn en tussen echtgenoten en samenwonenden, was het vaak voordeliger om niet vooraf te schenken, maar …