Belgische vrouwen genieten gemiddeld 26,6 jaar van hun pensioen, voor Belgische mannen is dat 21,8 jaar. Dat zijn (bijna) wereldrecords. De Belgen genieten veel langer van hun pensioen dan de overgrote meerderheid van de gepensioneerden in andere industrielanden. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de organisatie van 34 (westerse) industrielanden. Volgens de OESO zijn de vrouwen in de industrielanden gemiddeld 22,2 jaar met pensioen. Dat is behoorlijk meer dan de mannen, die ‘slechts’ een pensioenperiode van 18 jaar halen.
De gestegen levensverwachting – met dank aan de almaar performantere gezondheidszorg – maakt dat westerse mannen en vrouwen vandaag veel langer met pensioen blijven dan de voorgaande generaties. In 1970 haalden de vrouwen gemiddeld 15 jaar pensioen, de mannen 11 jaar. Dat is 7 jaar minder dan vandaag.
Nederland
Tussen de OESO-landen bestaan natuurlijk grote verschillen. Alleen in Frankrijk zijn de vrouwen nog iets langer met pensioen dan in België. In Nederland ligt het anders. Daar halen de vrouwen 3 jaar minder pensioen dan hun Belgische leeftijdsgenoten. Opvallend, want de levensverwachting voor de Nederlandse vrouwen ligt op 85,5 jaar, dat is hoger dan die voor de Belgische vrouwen (82,5 jaar).
Voor het verschil in pensioenduur is er maar één verklaring: de Belgische vrouwen gaan veel vroeger met pensioen dan de Nederlandse. De OESO-databank laat hier geen misverstand over bestaan. In België ligt de leeftijd waarop vrouwen stoppen met werken, op gemiddeld 58,7 jaar. In Nederland is dat pas 62,3 jaar. In geen enkel ander industrieland ligt de werkelijke pensioenleeftijd voor vrouwen zo laag.
Pensioenuitgaven
Ook de Belgische mannen gaan ‘jong’ met pensioen, gemiddeld op 59,6 jaar. Alleen in Luxemburg zijn ze nog iets jonger. Met een pensioenduur van gemiddeld 21,8 jaar staan de Belgische mannen op nummer drie in de OESO-ranglijst, een plaatsje lager dus dan de Belgische vrouwen. In Luxemburg en Frankrijk is de pensioenduur van de mannen nog ietsje langer dan in ons land.
De Belgen zijn dus lange tijd met pensioen, maar dat betekent nog niet dat de pensioenuitgaven van België tot de hoogste ter wereld behoren. In België gaat 19 procent van de totale sociale overheidsuitgaven naar pensioenen en ouderenopvang. Dat is minder dan het OESO-gemiddelde van 21 procent. De recordhouder is Italië, waar 33 procent van de sociale uitgaven naar de pensioenen gaat.
hits=3769=