Albert Heijn ziet uit naar de uitnodiging om bij de Vlaamse minister-president te komen praten over het prijsbeleid de keten in België hanteert. “We houden wel degelijk rekening met een gedragscode.”
Dat zegt woordvoerder Lukas Burgering van Albert Heijn tegenover Levensmiddelenkrant. Deze week werd bekend dat Belgische land- en tuinbouwers zich druk maken over de rol die AH speelt op de Belgische markt. Versproducten gaan regelmatig met hoge kortingen de deur uit en dat geeft druk op de prijzen in de markt, zeggen ze. De Vlaamse minister-president Kris Peeters, die ook over landbouw gaat, geeft gehoor aan de oproep van de boeren en maakt zich ook zorgen over een prijzenslag die AH in België zou uitlokken. Hij wil AH ter verantwoording roepen.
Reactie AH
“We zien uit naar deze uitnodiging”, zegt Burgering die het prijsbeleid van de keten in België toelicht. “We hanteren Hollandse prijzen voor Belgische producten. Ook in vers. In het gehele assortiment proberen we hetzelfde prijsniveau als in Nederland te voeren. Eventuele verschillen hebben te maken met btw, accijnzen of verpakkingsvarianten.” Als het om vers gaat, werkt Albert Heijn in België, net als in Nederland, met contractleveranciers. “Je moet je realiseren dat het in vers dus niet gaat over klokprijzen. We hebben langdurige contracten en relaties met leveranciers. Zo waarborgen wij de kwaliteit en de landbouwers en tuinders hun volumes en prijzen. Als wij een contract sluiten dan is dat er een waar zowel wij als de boer tevreden mee zijn.”
Gedragscode
Volgens Burgering blijft AH met prijsacties altijd binnen de wet. Verkopen beneden de inkoopsprijs mag in België namelijk niet. Maar ook de Belgische gedragscode tussen boeren en supers wordt volgens de woordvoerder wel degelijk gerespecteerd. “De Belgische gedragscode wordt nu namelijk op een lijn gelegd met de Europese Gedragscode Handelspraktijken waar AH zich aan heeft gecommiteerd. We gaan daarom graag het gesprek aan.” AH heeft nu 19 winkels in België.
hits=2531=