Vijf verschillen tussen studeren in Nederland en in België

In Berichten by robert

Nederlanders die in België studeren zijn al lang geen rariteit meer. Zeker voor diegenen van wie het ouderlijk nest zich onder de rivieren bevindt, is Vlaanderen niet alleen een goedkopere optie, ook is het soms dichterbij dan een universiteit in Nederland. Hoewel we als buurlanden veel overeenkomsten hebben, met als toppunt natuurlijk de taal, kan ik uit eigen ervaring zeggen dat er ook zeker verschillen zijn op het gebied van onderwijs. Neem plaats op uw zetel, pak een pintje en geniet van de geheimen van onze zuiderburen. Belgische Nederlandse vlag

Studeren in België is goedkoper
Allereerst is er een financiële trigger om naar Vlaanderen te gaan: het collegegeld is slechts € 610,60 per jaar. Dit is een aantrekkelijk tarief, zeker wanneer je besluit een tweede studie te gaan volgen. België zelf is hier niet altijd blij mee. Een aantal jaar geleden klaagde de overheid dat Nederlandse studenten een dure kostenpost zijn, terwijl ze niets opleveren. Na hun studie gaan ze namelijk vaak direct terug naar Nederland. Inmiddels lijkt deze discussie niet meer heel actief.

In Vlaanderen kun je een schone poep hebben
Daarnaast is er toch ook wel een kleine taalbarrière. Dit kan zorgen voor uiterst grappige situaties. Zo kun je een ‘schone poep’ hebben (lekker kontje), eet je soms ‘zalige groentjes’ (lekkere groenten) en warm je je eten op in de microgolf (magnetron). Ook Natascha (22), student strategische communicatie in Antwerpen, kan zich niet altijd vinden in de Vlaamse taal: “Ik erger me aan de Engelse woorden die hier heel plat worden uitgesproken. Ik vind het ook gek dat de ‘profs’ de studenten met u aanspreken.” Verschillen in de taal kunnen ook zeker zorgen voor onduidelijkheden. Zo zullen de Vlamingen je niet begrijpen als je vraagt: “Weet u waar ik kan pinnen?”

Boeken hoef je niet te kopen
Op een Vlaamse universiteit heb je veel minder boeken. Henk (23), student filosofie in Leuven: “Je hoeft amper vakliteratuur aan te schaffen. In plaats daarvan koop je stapels papier bij de cursusdienst.”

Je studiegenoten wonen nog thuis
Veel Vlaamse studenten blijven bij hun ouders wonen. Degenen die wel op ‘kot’ verblijven, gaan in de weekenden vaak terug naar hun ouders. En ondanks dat Belgen soms echt bourgondiërs zijn, kunnen ze volgens Natascha ook ‘gesloten en afhoudend’ zijn.

Ook de docenten komen te laat
Het feit dat ze in Vlaanderen niet spreken van een studentenkwartiertje, maar van het academisch kwartier, geeft aan dat het niet ongebruikelijk is voor docenten om te laat te komen. Een echt cliché blijkt ook waar: het onderwijs is nog een tikkeltje hiërarchischer. Die Hollanders zijn vaak veel te brutaal voor dit conservatieve land

www.studenten.net

hits=4405=