Het begrip ‘lunchroom’ zoals wij dat in Nederland definiëren, is tamelijk uniek. Probeer maar eens aan een Belg uit te leggen wat een lunchroom is; dan ben je best een tijdje bezig. Internationaal gezien wordt de term lunchroom doorgaans gebruikt voor een eetzaal in een bedrijf of school. Eigenlijk de locatie die wij ‘kantine’ noemen. In de Lunchroom Marktverkenning lees je meer over lunchrooms, trends en definities.
Wat dan?
Hoe noem je een lunchroom dan in het buitenland? Een brasserie, restaurant of cafetaria komt het dichtst in de buurt. Een lunchroom is in Nederland immers een horecagelegenheid waar je kunt lunchen in de breedste zin des woords. Niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koude en warme dranken en tussendoortjes staan op de kaart. Een Belg of Fransoos zal hierbij direct aan een brasserie denken; een Engelsman wellicht aan een cafetaria. Tel daarbij op dat je in de lunchroom steeds vaker ook kunt dineren en/of ontbijten en het wordt al meer een ‘all day fast restaurant’. Een term uit eigen koker, maar misschien wel het meest treffend.
Brasseriesetting
Nederlanders houden van brood. Sterker nog: brood is essentieel voor veel Nederlanders, en zeker bij de lunch. Wellicht is dat de reden dat wij lunchrooms hebben en ze in het buitenland niet te vinden zijn. In Frankrijk bestel je bijvoorbeeld een compleet (warm) gerecht als je uit gaat lunchen. Brood is meestal bijzaak. Toch zien wij in Nederland ook een verschuiving: de brasseriesetting is in opmars in de lunchroombranche en warme gerechten staan steeds vaker op de kaart.
Niet alles past op brood
Een fout die we in Nederland maken, is om alles op brood te leggen. Gebakken biefstuk, waar de sappen nog uitdruipen, laat zich moeilijk combineren met brood: het brood wordt zompig en onfris. Toch zien we dit vaak gebeuren in de Nederlandse horeca. Dan kun je beter een warm gerecht serveren. Vlees apart, groenten erbij, een lekkere friet of aardappeltjes ernaast en, indien gewenst, brood in een mandje. Je kunt er meer voor vragen (goed voor de omzet) en het is smakelijker. Ook broodjes die door de grote omvang haast niet op te eten zijn zonder te knoeien, zijn hoogst onpraktisch. Het klinkt voor de hand liggend, maar je komt deze uitwassen toch nog vaak tegen. Dat zal vast met onze fascinatie voor brood te maken hebben. Eet smakelijk!
hits=4314=