Vlaanderen en Nederland monitoren samen waterkwaliteit van Maas

In Berichten by robert

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Nederlandse Rijkswaterstaat hebben maandag in Roosteren een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om samen de waterkwaliteit van de Maas te monitoren. Dat voorkomt dubbel werk, is kostenbesparend en een voorbeeld van de versterkende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van de Maas. Dat meldt de VMM in een persbericht.

Over een lengte van 45 kilometer vormt de rivier de Maas de grens tussen België en Nederland. De ene oever ligt in Vlaams Limburg en de andere in Nederlands Limburg. “Water kent geen grenzen, flora en fauna ook niet. De Maas kent hier dus geen verschil tussen linker- en rechteroever. Daarom spreken we over dit stuk rivier van de ‘Gemeenschappelijke Maas'”, aldus de VMM.

In het verleden namen de VMM en Rijkswaterstaat ieder aan hun eigen kant watermonsters om ze te laten onderzoeken op chemische stoffen. Ook ecologische gegevens, zoals waterflora en -fauna, werden verzameld en de meetgegevens liet iedere organisatie op een eigen manier analyseren en onderzoeken. Dat dubbel werk behoort tot het verleden.

De Vlaamse Milieumaatschappij zal de fysische en chemische waterkwaliteitsbemonstering en -analyses, plus het ecologische fytobenthosmeetnet (diatomeeën of kiezelwieren) voor haar rekening nemen. Rijkswaterstaat doet dat voor de meetnetten voor vis, waterplanten en bodemdieren. De uitkomsten worden gedeeld.

De beide organisaties beschikken daardoor over dezelfde waterkwaliteitsinformatie, die ook aan de Europese Commissie zal gerapporteerd worden. Positief is verder dat de VMM meer metingen voorziet, aldus VMM-woordvoerder Katrien Smet. Hoeveel kostenbesparingen de samenwerking zal opleveren, is nog niet becijferd, luidt het.

www.deredactie.be

hits=1603=