Waarom het onderzoek ‘loonkostenhandicap’

In Archief by robert

Nederland heeft in 2013 een recordaantal van 370 buitenlandse bedrijfsvestigingen aangetrokken, 18 procent meer dan in 2012. De relatief lage loonkosten, het fiscale klimaat en een goede infrastructuur zijn hier mede de reden van. De meeste bedrijven die vorig jaar daar neerstreken, komen uit de VS, maar er komen ook jaarlijks tientallen uit België.

West-Brabant

Bedrijven zouden er ook voor kunnen kiezen zich in de buurt van Antwerpen te vestigen, maar volgens Maurice Vermeulen- senior acquisiteur van de ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant – is het grote fiscale voordeel dat Nederland biedt en het feit dat personeel in ons land ten opzichte van België, waar sociale premies en loonlasten bij vergelijkbare salarissen aanzienlijk hoger liggen, veel goedkoper is, reden dat West-Brabant daarom toch nog een interessantere plek blijft. “We rekenen voor bedrijven uit wat vestiging van hun activiteiten in Breda betekent. Met de huidige crisis is men daar heel gevoelig voor. We kunnen aantonen dat ze zich een hoop geld kunnen besparen”, aldus Vermeulen over het verhuizen van Belgische bedrijven naar Nederland.

“Wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen is Nederland slechts beperkt door de crisis getroffen”, zegt Roel Spee in een BNR-interview. Spee is ‘Global Leader Plant Location International’ bij IBM Global Business Services, “Op het gebied van loonkosten is de situatie in Nederland momenteel bovendien gunstiger dan in andere West-Europese landen als België en Duitsland”. Naast loonkosten, andere aantrekkelijke fiscale omstandigheden en een goede infrastructuur maken Nederland volgens Spee interessant om een vestiging te openen.

Zeeland

De functieomschrijving van Erwin van der Meer vermeldt ‘senior acquisiteur/Director for Investments’ bij de economische ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Zeeland”. Hij spreekt veel organisaties en somt enkele motieven op van bedrijven uit België die zich vestigen in Zeeland: hoge loonkosten aldaar, het aantal stakingsdagen, de haven-cao in Antwerpen, voorwaarden stellen over het aantal arbeidsplaatsen als het bedrijf industriegrond in België wil aankopen en de aantrekkelijke Nederlandse 30%-regeling voor buitenlands personeel.
Dat het landelijk gezien om substantiële economische dimensies gaat, blijkt uit onderstaande tabel. Dit zijn overigens de enige gegevens die het CBS kan geven: bedrijven in Nederland waar de uiteindelijke zeggenschap in België ligt. U ziet overigens de invloed van de crisis: daling omzet bij stijging aantal bedrijven.

  bedrijven medewerkers omzet
2008 490 27.000 8,5 miljard
2009 520 27.000 8,3 miljard
2010 685 30.000 8,8 miljard
2011 730 27.000 7,8 miljard

Grensoverschrijdend onderzoek

Ook de redactie verneemt met regelmaat over het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar Nederland of dat een zaakvoerder uit België een nieuwe onderneming in Nederland start. Reden genoeg om een onderzoek uit te voeren naar de fiscale aspecten, aspecten waar overheden direct verantwoordelijk voor zijn. Niet alleen is er een vergelijk gemaakt tussen de loonkosten, maar er is ook bekeken wat verplaatsing betekent voor het netto-inkomen van de werknemer, van de zaakvoerder, of wat gebeurt er met de nettowinst van het bedrijf. Overigens het personeel kan in België blijven wonen, alleen het bedrijf verhuist. Maar er kan wel genoten worden van de Nederlandse hypotheekrente-aftrek in plaats van de Belgische woonbonus. Twee gerenommeerde fiscaal advieskantoren, Vandelanotte (vestigingen in Vlaanderen en Brussel) en Van Oers Internationaaal (vestigingen Zuid-Nederland) voerden het onderzoek naar de Loonkostenhandicap uit.

De redactie

hits=440= / id=3506=