Herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog hebben grote invloed gehad op de nationale identiteit van Nederland en België, ontdekte de Leidse historicus Jasper van der Steen. Andere herinneringen, andere identiteit? “Kijk maar eens naar de Krim.” Herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog speelden in de 17e eeuw een belangrijke rol bij de vorming van nieuwe nationale identiteiten in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Van der Steen (Universiteit Leiden) zag radicaal verschillende interpretaties in de door oorlog verscheurde Nederlanden.
Van der Steen belicht de ontvlambare situatie: “Verschillende groepen probeerden zich het verleden toe te eigenen en daarbij de vijand zwart te maken. In het Noorden creëerden Willem van Oranje en zijn aanhangers een anti-Spaanse visie terwijl aanhangers van de Habsburgers in de Zuidelijke Nederlanden juist vanuit een religieus perspectief keken naar de Opstand. Het Opstandsverleden werd gedurende de 17e eeuw steeds opnieuw ingezet in conflicten tussen Noord en Zuid. Het diende zelfs als een belangrijk politiek wapen in nieuwe binnenlandse conflicten.
De opstand tegen het bewind van Filips II brak uit in 1566 en splitste de Nederlanden in twee delen. In het Noorden werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht en het Zuiden verzoende zich met de Habsburgse dynastie. Na deze scheiding liepen herinneringen aan het conflict radicaal uiteen. In de zeventiende eeuw werd de Opstand in het Noorden gevierd als een vrijheidsoorlog, terwijl men in de Zuidelijke Nederlanden liever vergat wat er allemaal tijdens de rebellie tegen Filips II was gebeurd.
hits=1266=