De nieuwe ND-GAIN Index is uit. Die meet hoe kwetsbaar een land is voor de gevolgen van de opwarming van de aarde, maar ook goed of slecht het zich voorbereidt voor wat ons te wachten staat. België scoort niet super. Slechter dan Nederland bijvoorbeeld, dat nochtans moet afrekenen met veel grotere uitdagingen.
Waarom Nederland beter doet
Nederland staat 21ste. Vreemd, niet? Want dat gaat toch, in tegenstelling tot ons land, het veel moeilijker hebben met de stijgende zeespiegel? Wel, dat is een beetje te lange termijn gedacht blijkbaar. Plus: wat dan “exposure” of blootstelling aan veranderende natuurkrachten (hoger water, meer stormen) heet is slechts één van drie dingen die kwetsbaarheid inhouden. Sensitivity is een andere en dat betekent hoe afhankelijk we zijn van sectoren en dingen die door klimaatverandering worden beïnvloed. En er is ook nog adaptive capacity: hoe goed een land (snel) duurzame oplossingen aan het implementeren is en hoe veel er aan innovatie wordt gedaan die ook zinvol is naar de toekomst toe.
Op die laatste twee punten doen we het opmerkelijk slechter dan de Nederlanders en veel slechter dan de Scandinavische landen of Duitsland bijvoorbeeld, en zelfs de UK.
Water
De kwetsbaarheid wordt getoetst aan zes dingen: voedselproductie, drinkbaar water, gezondheidszorg, ecosystem service, woonstructuur en infrastructuur. We doen het middelmatig daar, behalve op drinkbaar water, wat volgens de makers van de index een ernstig probleem dreigt te gaan worden in ons land.
Maar ook andere dingen, zoals het feit dat we quasi helemaal afhankelijk van het buitenland zijn voor onze energievoorziening en zelf nog maar weinig eten produceren gaan, gaan ons ernstig parten spelen.
België blijkt dan ook pas 59ste te staan op de lijst met landen die het minst kwetsbaar zijn aan de komende gevolgen van ons veranderende klimaat. Nederland staat 49ste.
http://newsmonkey.be
hits=523=