Belgische én Nederlandse koning en Willem I

In Berichten by robert

Zowel de Belgische koning Filip als de Nederlandse koning Willem-Alexander verleent zijn hoge bescherming aan de tentoonstelling over Willem I die in het najaar in het STAM in Gent de deuren opent. De beide staatshoofden steunen ook een tentoonstelling in het Design Museum.“In 2015 is het precies 200 jaar geleden dat Nederland en het latere België tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werden samengevoegd”, vertelt Frederik Verstraete, persverantwoordelijke van het STAM. “Dat koninkrijk bestond 15 jaar, tot aan de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Aan het hoofd van de bufferstaat stond Willem I. Onze tentoonstelling vertelt het verhaal van deze periode en van zijn bewind als verlicht despoot”.

Precies omdat het om een historische periode van eenheid tussen het hedendaagse Nederland en België gaat, besloten we zowel het Belgische als het Nederlandse koningshuis aan te schrijven met de vraag om de hoge bescherming. Zowel koning Filip als koning Willem-Alexander is op deze vraag ingegaan. Ze verlenen hun steun zowel aan de tentoonstelling “Het verloren koninkrijk. Willem I en België“,  die dit najaar in het STAM in Gent de deuren opent als aan de tentoonstelling “Design Derby België-Nederland (1815-2015)“ in het Design Museum in Gent”.

Vlaanderen eert Willem 1
In de Nieuwe Kerk in Delft, waar Willem I begraven ligt, legde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in mei een bloemenkrans neer. De zuidelijke Nederlanden ondergingen onder zijn bewind een metamorfose. “Hij was belangrijk voor Vlaanderen, zelfs voor heel België”, zegt Bourgeois. “Hij zorgde voor industriële en wetenschappelijke ontwikkeling. Gent werd een zeehaven door het kanaal Gent-Terneuzen, de haven van Antwerpen bloeide, het kanaal Brussel-Charleroi en het Canal du Centre werden aangelegd. Hij richtte de Société Générale op, stichtte de universiteiten in Gent en Luik en heropende die van Leuven, nadat die door de Fransen was gesloten. 800 km wegen werden aangelegd, meer dan 1.100 schoollokalen werden opgericht”.

En het Nederlands werd onder Willem I een bestuurstaal. “We hebben in België honderd jaar moeten wachten om opnieuw dezelfde taalwetten te kennen”, aldus de Vlaamse minister-president. Met de Groot-Nederlandse gedachte heeft de hulde aan Willem niets te maken, zegt de Vlaams-nationalistische minister-president.

“Ik geef uitvoering aan een resolutie, een vraag dus, van het Vlaams Parlement om Willem op passende wijze te herdenken”, zegt Bourgeois. “Je moet niet nostalgisch zijn, we zijn twee verschillende landen. Maar Nederland is nog altijd onze beste buur. We hebben de voorbije jaren belangrijke verdragen afgesloten over de Schelde en over Gent-Terneuzen. We werken samen op cultureel vlak. De banden zijn goed en dat moeten we zo houden”.

Belga en deredactie.be

hits=303=